Камионите на пътна помощ със специално оборудване, като колите, понякога се развалят по пътя или попадат в катастрофа. Но транспортирането им създава определени трудности, тъй като теглото и размерите им далеч надвишават параметрите на леките автомобили. За да осигурят превоза им, фирмите трябва да разполагат със специален тип влекачи в своя автопарк.

Характеристики на камионите за теглене

Всички теглещи камиони, които са предназначени за превоз на камиони и специално оборудване с пълен товар, имат ниска рампа. Тази конструкция е предвидена, за да може да се качва товар с минимално повдигане. Така се постига максимална безопасност при процеса на товарене.

Освен това има камион „вилица“, който превозва само с частично натоварване. В този случай транспортирането се извършва чрез прикачване на специална техника или камион към предната или задната ос, в зависимост от местоположението на повредата. Този тип вилица има няколко специални устройства, с които се закача мпс-то. В същото време специалисти ги сменят в зависимост от това кой камион или специална техника ще бъде транспортиран. В същото време широка гама от устройства ви позволява да транспортирате всякакви видове мпс, независимо от теглото и размерите.

По правило всеки репатрак е предназначен за транспортиране на специална техника на всякакво разстояние. Това е напълно достатъчно, за да стигнете до всяко населено място или до най-близкия сервиз.

Денонощни пътна помощ и репатрак услуги за гр. София и страната
Денонощни пътна помощ и репатрак услуги за гр. София и страната

Допълнителни удобства за безопасен транспорт

Лесната и сигурна евакуация на камиони се осигурява с наличието на допълнителни устройства на влекача – лебедка, кран-манипулатор, ограничители на колелата, спомагателни фиксиращи елементи и др. Платформата също играе важна роля за сигурността, нейната гофрирана повърхност осигурява противоплъзгащ ефект, а наличието на ниски страни отстрани предотвратява преобръщането на автомобила на една страна. В същото време е изработен от тръбни и канални профили, това й осигурява повишена здравина. За удобство на евакуаторите платформата е оборудвана с допълнителни фарове, което позволява сигурна работа дори й през нощта.

Технически изисквания за товарни влекачи

Издръжливостта и сигурността са основните изисквания, на които трябва да отговаря репатракът със специално оборудване. Това се постига благодарение на наличието на сервоуправление (устройството е доста сложно, състои се от кормилна уредба, основната цел на тази част е да се увеличи силата на удара), пружинно окачване, мощен двигател, комбиниран с ръчна скоростна кутия и пневматична спирачна система. Трябва обаче да се има предвид, че всеки теглещ камион със специално оборудване има свои собствени показатели за тонаж. Например, някои модели са предназначени за пътна помощ на камиони с тегло 3-5 тона, други могат да издържат товари до 18 тона.

Цена на услугата изтегляне на камиони от Пътна помощ в София на фирма Найденови Ауто

Трябва да се отбележи, че цената на услугите за теглене на камиони и специално оборудване е малко по-висока от транспортирането на леки автомобили. Това се дължи на факта, че такъв транспорт изисква определени трудности. Освен това поради натоварването има по-голям разход на гориво, а поддръжката на такива камиони е много по-скъпа.

Цената на евакуацията може да се увеличи, ако има нужда от допълнително специално оборудване. В тази връзка е необходимо да се обсъдят всички детайли при поръчка на репатрак, за да се избегнат неприятните изненади.

В същото време, ако имате възможност, препоръчително е да се обадите предварително и да се консултирате със специалисти. След като сте събрали достатъчно информация, ще бъде по-лесно да направите своя избор. Освен това цената не винаги може да играе решаваща роля.

5/5 - (1 vote)

Коментари