Всеки автомобилен ентусиаст трябва да знае как работят услугите за пътна помощ на автомобили, тъй като неочакваните ситуации на пътя може да се появят по всяко време и може да се наложи да се обадите на репатрак за евакуация. Могат да бъдат евакуирани всякакви превозни средства: мощни джипове, микробуси, камиони и ATV, мотори, тежкотоварни машини и други.

Кога имате нужда от репатрак?

  • падане в канавка както в рамките на града, така и далеч извън неговите граници;
  • в случай на злополука, когато превозното средство вече не може да продължи да се движи самостоятелно;
  • ако колата се обърне;
  • при удар в снежна преспа;
  • в случай на неочаквана повреда и др.

Цената при евакуация на автомобили с репатрак се влияе от много фактори: например моделът на автомобила, отдалечеността на мястото на евакуация, външните условия, поръчване на допълнителни услуги – като специализирано оборудване за товарене и др., осигуряване на възможност за евакуиране на нестандартни превозни средства, теглещите камиони са оборудвани с такива устройства като товарен кран, прибираща се платформа, тежка лебедка и др.

Съвременните превозни средства, оборудвани с автоматична скоростна кутия, не могат да се движат с теглещо въже. В някои случаи не е възможно да се осигури движението на превозното средство с импровизирани средства. Ако знаете предварително как работят услугите за репатрак на автомобили, при всяка непредвидена пътна ситуация можете да разчитате на бързото придвижване на автомобила до мястото на проблема. Ето защо всеки шофьор и още повече професионален шофьор трябва да има няколко номера на Пътна помощ със себе си.

Услуги с пътна помощ и репатрак

Как да изберем подходяща пътна помощ?

Редита репатраци имат техника тип „кран“ това е устройство, което може да се монтира на различни превозни средства от ремаркета за автомобили до мощни камиони за превоз на товари. Изборът на пътна помощ се влияе от няколко фактора, които трябва да се имат предвид при поръчка на оборудване в дадена ситуация.

Когато поръчвате услуга за пътна помощ, трябва да предоставите информация коя марка автомобил планирате да транспортирате. Посочва се и мястото, където се намира превозното средство (град, магистрала). Ако колата трябва да бъде извадена от яма, или има други условия, които затрудняват евакуацията на колата, те също трябва да бъдат докладвани на оператора.

Пътните помощи с кран се различават един от друг не само по мощност, но и по дължината на стрелата. За товарене и разтоварване се търсят манипулатори с обхват над 10 m.

Всички кранове-манипулатори са разделени на 3 вида:

  • лека товароносимост (до 10 тона на метър);
  • средна товароносимост (до 30 тона на метър);
  • товароносимост (над 40 тона на метър).

Има два вида схеми на кранове: кабел или сгъваем. Обхватът на стрелата на кабелната версия може да надвишава 20 м. Работата с такова оборудване е бърза и ефективна дори в случаите, когато обектът на товарене или разтоварване е под нивото на земята. Манипулаторите с кабелна схема са търсени, ако превозните средства се евакуират от изкоп или яма.

Сгъваемите версии на кабелните манипулатори са компактни за транспортиране. Функционалността ви позволява да премествате товари дори на закрито на голяма надморска височина.

Етапи на евакуация на автомобила

Теглич (оборудван с манипулатор) е специализирана техника, необходима за товарене и транспортиране на автомобил или друго превозно средство, което по някаква причина е неподходящо за управление.

Тегленето на автомобили е не само обичаен начин за справяне с нарушения при паркиране, но и необходима процедура след сериозна катастрофа, когато колата вече не може да се управлява.

Обаждането за рапатрак  при повреда на превозно средство на пътя има редица функции. Първо, водачът трябва да се свърже със службата за евакуация на автомобили, след което трябва да съобщи местоположението си на магистралата или друг пътен участък.
Ако шофьора с повредената кола е извън града, и не знае точно местоположението си, тогава трябва да каже името на най-близкото населено място или да се опише обект, който може да служи като ориентир. Необходимо е също да предостави лични данни, марка на автомобила и естеството на щетите. Това се налага, тъй като влекачите се различават по начин на товарене и товароподемност.

Манипулаторът е автокран с камион. Можете да поръчате манипулатор за транспортиране не само на превозни средства, но и на метални конструкции. Такова оборудване ще е необходимо и в случай на ограничен достъп до колата, например, ако по време на инцидент колата пада в канавка и достъпът до нея е труден.

Качването на автомобила на платформата на влекача варира в рамките на 15-30 минути. Дефектният автомобил ще бъде доставен внимателно и бързо до паркинга или до сервиза.

5/5 - (1 vote)

Коментари