Пътна помощ – подробно, какво педставлява тази услуга ?

Пътна помощ е  услуга за помощ на хора попаднали в бедствие, произшествие или аварии по време на пътуване с автомобил или други видове ППС.

В тази услуга влизат манипулации като репатриране на ППС със специално приспособена машина за това тип Пътна помощ, която може да бъде с подвижна или неподвижна платформа, за случаи налагащи транспортиране на овече от едно ППС, някои машини имат т.нар. “ вилица “, което е част от машината, в друг случай с различна комбинация се прикачва допълнителна платформа или колесар.

Пътна помощ - тип с лебедка и подвижна платформа
Пътна помощ – тип с лебедка и подвижна платформа
Пътна помощ - тип с лебедка и неподвижна платформа
Пътна помощ – тип с лебедка и неподвижна платформа
Платформа
Платформа
Колесар
Колесар

Репатрак с вилица
“ Вилица “ за извозване на МПС със частичнко прикачване – репатрак


Кратка история:

В миналото автомобилите са били просто устроени и лесни за поправка, повечето автомобилисти са успявали да отстранят сами повредите си дори на път.  С времето, нещата се променят, тъй като излизат нови и по-сложни автомобили, в градовете много от живущите не се обучавали в техническата насока, за това и там са били повечето проблеми или на дълъг път.

България:

През 1957 г. на 3 юли е създадена първата българска неправителствена организация именована. Съюзът на българските автомобилисти (СБА).  Преди и след това, предимно  ако има бедстващи от природно бедствие се отзовавало българско државно подразделение Гражданска защита. След 90-те са създадени доста частни фирми в тази област

Великобритания:

Първата създадена държавна организация е през 1897 г. с име The Royal Automobile Club

Германия:

Първи частен клуб – 1902г. – Allgemeiner Deutscher Automobil-Club

САЩ:

Първа американска частна организация -1927 г. – American Automobile Association и Canadian Automobile Association. По-късно се създава и държавен департамент, който имал специални патрули обслужващи главни артерии и магистрали.

В Европа също биват създадени такива организации, като повечето са били държавни и се предоставяли под формата на “ Гражданска отговорност “.

Някои автомобилни компании от своя страна започнали да предлагат на своите клиенти при закупуване на превозно средство или временно безплатно.

Подробна информация за услугата:

Пътна помощ

Обаждате се на избрана от вас фирма предлагаща услугата, обяснявате накратко какво се е случило, с какъв тип автомобил сте, лекотоварен, лека кола, трактор или друго. Служител пристига при вас със на място. Ако повредата може да бъде отстранена на място ще бъде направен опит за това. Някои фирми, нямат компетентни лица с технически данни и не предлагат подобно допълнение, а само да превозят автомобила ви. В отстраняване на повреда се включва и смяна на гума, джанта, както и доставката на такива. Поправка на ходова част, по двигател и друго

Доставка на консумативи, части и провизии.

Ако имате повредена джанта, нямате налична резервна гума, повечето фирми предлагат подмяна, както и доставка на гуми и джанти за да могат да се подменят и да се приберете, без нужда от репатриране. Някои предлагат и доставка на бензин, масла, антифриз, вода, дори и провизии за оцеляване, ако има препятствие, което не може да осигури достъп на МПС от типа Пътна помощ да ви изтегли. В такъв случай могат да се одставят провизии за оцеляване ( Да не дава Господ, никому! ).

Превоз на автомобил

Това излиза малко от темата Пътна помощ, по-скоро тук вече е т.нар репатрак или репатриране, което ще рече транспортиране или преместване на МПС не на собствен ход. В тази услуга всеки, който например е извън страната, но е продал или пък е дал на някой да управлява неговия автомобил, може да поръча “ репатрак “ ( мпс тип пътна помощ ), който да превози дадения автомобил от точка А до точка Б, т.е. до новия шофьор или местоположение.  Също така и ако се налага преместване на автомобил с повреда в мотор или ходова част, паркиран някъде до сервиз. Могат да се превозват и автомобили закупени от магазин ли автокъща, до новия им собственик или първо местонахождение, където ще домуват. Няма проблем да се превозят и автомобили за ГТП, ако са с изтекъл срок. ( Съветваме ви, който има такава възможност, да не рискува с карането на документално нередовен автомобил ). И други манипулации.

Регистрация в КАТ

Не всички, но повечето предлагат и подобна опция, в която могат да откарат до КАТ, нерегистрирано МПС или такова за пререгистрация. Като може със или без собственика. Представете си, че сте на работа и нямате време да чакате по дългите по времетраене и физическа дължина опашки, но имате възможност да пратите някой, който ще свърши това вместо вас. Ще си спестите време в чакане, освен това работния ви ден ще се заплати, когато сте на работа, а не когато отсъствате, тоест в някои случаи някой ще спести и разходи. Това е доста полезна опция.

Думата репатрак е жаргонна и не съществува в тълковния речник. Принципното название е Репатриране или репатриращ автомобил / МПС, но в последствие се съкращава до репатрак.

Техническа помощ на място

Мобилната техническа помощ на фирма Найденови Ауто предоставя следните услуги:

Доставка на гориво (цената на горивото се заплаща от вас);

Монтаж или ремонт на колела;

Отключване на вратите на автомобила;

Стартиране на двигателя с разредена батерия.

Източници:

Част от цитатите са публикувани с различно съдържание и в Wikipedia  Исторически подробности за статията са взети от Roadside Assistance статия написана на английски

Статията и изображенията в нея  са Авторски и са под защита на авторското право!

5/5 - (2 votes)

Коментари