Много шофьори са изпадали в тази ситуация. Един може да обърка колонката в непозната бензиностанция, друг пък наскоро си е сменил колата с бензинов модел, но по навик я зарежда с дизелово гориво. И накрая, човек може да кара няколко коли (лични, служебни и т.н.) и рано или късно да направи грешка.

Като цяло съветът да не наливате дизелово гориво в бензинов двигател няма да помогне, тъй като е невъзможно да бъдете 100% застраховани от това. По-добре е да знаете какви мерки трябва да се предприемат, когато се случи това, за да се сведат до минимум материалните щети.

Какво да правя, ако налея дизел в резервоара вместо бензин?

За начало нека решим кое дизелово гориво е опасно. Първо, налягането, с което горивната смес влиза в бензиновия двигател, не е достатъчно, за да запали дизелов двигател. Следователно, веднага щом дизеловото гориво се налее към бензина, полученото „хибридно гориво“ изгаря частично, образуват се въглеродни отлагания.

Освен това дизелът е богат на парафини, които неизбежно ще запушват всички системи, които не са предназначени да работят с този вид гориво. В крайна сметка тези процеси водят до:

  • запушване на филтри, дюзи и системи;
  • десинхронизация на цилиндрите;
  • прекомерна детонация и постепенен отказ на двигателя.

Накратко, за бензинов двигател е абсолютно противопоказно да работи с дизелово гориво и колкото по-рано се предприемат действия, толкова по-малко повреди и лоши последствия ще има. Във всеки случай, най-безопасно е да се обърнете към професионалистите от Пътна помощ София, които ще предложат необходимата помощ: репатриране до сервиз.

Ако двигателят не стартира!

Първо, да приемем за най-благоприятния вариант – навреме си разбрал, че наливаш дизел в бензинов двигател.

Основното – не се опитвайте да стартирате колата в това положение!

Също така, не вземайте под внимание лошите съвети, които може да намерите в Интернет – да долеете в резервоара бензин. Нищо добро няма да излезе от това. Дори 5% концентрация на дизелово гориво може да доведе до повреда на катализатора и други сериозни повреди.

Единственото компетентно решение е да поръчате Репатрак, за да ви извози до най-близкия сервиз, където ще трябва да се демонтира резервоара – източване и изсушаване. В същото време не е необходимо да сменяте филтри или почистване на помпата, тъй като не сте имали време да запалите колата, това ще бъде загуба на пари. Между другото, ако служител на бензиностанция погрешно напълни дизелов двигател в бензинов двигател, бензиностанцията трябва да плати за репатрирането и отстраняване на проблема, така че винаги проверявайте.

Друг относително благоприятен вариант е, ако сте се опитали да стартирате двигателя, но той не се е стартирал. Това се случва, ако в резервоара е останало много малко бензин и концентрацията му не е била достатъчна за възпламеняване (защото дизелът изисква по-високо налягане). В тази ситуация алгоритъмът на действия е подобен, но все пак трябва да почистите горивната помпа.


Пътна помощ Репатрак София - Доставка и смяна акумулатор на място в София

Моторът стартира

Това е лошо! Дизелът навлиза в бензиновите двигатели много бързо, тъй като дизеловото гориво е по-тежко и веднага потъва на дъното на резервоара. Още след няколко десетки метра ще почувствате странни звуци и детонация, а извън ауспуха се изпуска черен дим, поради непълното изгаряне на горивото.

При първите признаци на такова поведение на автомобила трябва незабавно да изключите двигателя и да се обадите на Репатрак. Този път ще трябва да платите не само за източване на бензина и изсушаване на резервоара, но и за цялостно почистване на горивната система, смяна на всички филтри и диагностика на двигателя. Основното, не е нужно да чакате, докато колата спре сама, или да „изгори“ дизеловото гориво, в противен случай всичко това ще завърши с основен ремонт.

Ако си напълнил дизел вместо бензин – какво да правя?

Ако сте разбрали навреме, че наливате бензин в дизелов двигател и сте напълнили резервоара с него – не повече от 20%, тогава ще излезете от ситуацията с по-малко щети. Просто използвайте „лошия съвет“, споменат по-горе. Допълнете резервоара с дизелово гориво до 100% и бавно разбъркайте получената смес, като периодично добавяте дизелово гориво към резервоара. Това е позволено при тази ситуация.

Ако сте налели повече от 20% бензин вместо дизел, какво трябва да направите в този случай?

Всичко е същото като при предходното. Не запали колата – просто източете и изсушете резервоара в сервиза, поръчайте основно почистване и диагностика. Тук е важно да знаете, че дизеловият двигател няма да спре на бензин, а ще работи, като постепенно се срива. Ето защо е желателно да разберете възможно най-бързо, че сте напълнили грешното гориво.

5/5 - (1 vote)

Коментари