По пътя шофьорите използват доста широк спектър от невербални съобщения – жестове, звукови и светлинни сигнали, за да комуникират с други участници в движението.

Използване на дълги светлини за бавно движещи се автомобили

Огледало на автомобил

Може би най-често срещаният светлинен сигнал е мигането с дълги светлини. По-често такова съобщение се дава на бавно движещите се превозни средства, които са заели високоскоростната лява лента на магистралата, така че да освободят лентата, като възстановят вдясно.

Много по -правилно би било да се приближиш до колата в лявата лента и да включиш левия „мигач“. Всъщност точно това правят западните автомобилисти в такива ситуации и тези добри маниери трябва да бъдат възприети.

Дълги светлини като предупреждение

Не е тайна, че по пътя много предупреждават шофьорите за предстоящи автомобили с няколко намигвания с дълги светлини. По правило такъв светлинен знак се използва за предупреждение при служители на КАТ или за мобилни камери за скорост.

Други случаи за използване на дълги светлини

Съществуват и други случаи на дългите светлини. Понякога с намигване шофьорите могат да предупредят за опасен участък по пътя.

Продължителното сигнализиране с дълги светлини се използва при аварийна ситуация на пътя. Сигнализирането в този случай е крайна мярка.

Значението на сигналите „мигачи“

Много шофьори и особено „шофьорите на камиони“ имат такъв навик за предупреждение на шофьорите да ги следват. Включеният вляво „мигач“ означава – Не можете да изпреварвате! И като включи десния „мигач“, водачът, следвайки в същата лента пред вас, сигнализира, че „предстоящата лента“ е свободна и ще имате време да направите маневра за изпреварване.

Аварийни светлини

Бутон в автомобилно табло

Между другото, не си струва да сигнализирате дълго време. Оптимално, едно до три намигвания. Същото значение се получава чрез последователно включване на левия, а след това и на десния „мигач“.

Вторият не по -рядко използван алгоритъм за включване на аварийни светлини е извинение за неволна грубост на пътя. Често се включва от шофьори, които по невнимание „отрязват“ съсед в автомобилния поток.

Друг сценарий за използване на аварийни светлини е пряко свързан със сигурността. Не забравяйте да използвате аварийна светлина, ако срещнете неочаквано препятствие под формата на инцидент, задръстване или разбит път.

Ако колата се движи на заден ход с включени аварийни светлини, той ви моли да го пропуснете. Неговото послание в този случай е, че трудно може да проследи ситуацията отзад. „Спешна помощ“ също трябва да бъде включена, за да предупреди водача, който ви следва през нощта с включени дълги светлини. Преминете към къси светлини, за да не ви заслепи.

Използване на стоп светлини

стоп светлини

С поредица от леки, кратки стоп светлини можете да сигнализирате водача, който е „залепен“ до задната ви броня, да спазва дистанция. Ясно е, че тази маневра трябва да се изпълнява много внимателно.

Сигнал с клаксона

Предупредителните сигнали също могат да бъдат чути. Според правилата, клаксона е разрешено да се използва извън населените места. Реалната практика обаче предполага, че „бипването“ е много често средство за комуникация в големите градове.

Волан

Освен това през последните години сигналите на клаксона развиха следното семантично натоварване. Краткият звуков сигнал означава поздрав, знак на благодарност (например, това е един вид „моля“ за факта, че човек се извини или ви благодари с „група за спешни случаи“).

Жестикулация

Показалецът, сочещ встрани, означава, че колата има неизправност, трябва да спрете и да проверите.

Бъдете внимателни на пътя! Спазвайте правилата за движение за да не изпадате в ситуации, които ще възпрепятстват пътуването. Ако това се случи обадете се на телефоните: 0878 424 097 / 0879 147 374, може да поръчате пътна помощ в София и страната.

лек автомобил

Ръката рисува кръг във въздуха и сочи към пътя – това означава, че гумата ви е спукана.

Жестът за разтваряне на свитите в юмрук пръсти символизира, че е необходимо да се включи къса светлина.

Спускане на дланта в хоризонтално – „забавете, забавете, спрете“. Същият жест се използва, за да предупреди, че багажникът му е отворен.

Показалецът или ръката, сочещи към вратата, означава, че вратата на съседа не е затворена плътно или крилото е затиснало предпазния колан.

И накрая, потупването по рамото или разперените пръсти са предупреждение за полицейска засада.

5/5 - (9 votes)

Коментари