Микробусите и джиповете са автомобили, които имат собствени изисквания при репатрирането. Това се дължи на големите им размери, които усложняват процеса при транспортиране.

Когато се обаждате на пътна помощ за репатирране на микробус, трябва да споделиге с мениджъра за вида на повредата, размерите на превозното средство. Това е важно условие, за да се избере специална техника с подходящи параметри. Изборът на специално оборудване зависи и от това дали е необходимо да се вади микробуса от труднодостъпни места или инцидентът е станал на пътя при интензивен пътен трафик.

Кога трябва да повикате репатрак?

Услугите на пътна помощ са търсени в следните случаи:

 • Катастрофа с нанасяне на тежки щети по автомобила, което прави невъзможно управлението му.
 • Технически неизправности под формата на износени части.
 • Попадане в канавка с невъзможност да се издърпа микробуса сам на пътя.
 • Водачът не може да управлява микробуса сам поради наранявания, загуба на съзнание, алкохолна интоксикация и други състояния.

Всички тези ситуации са причина да се свържете с пътна помощ в София. Техниката при репатриране се избира индивидуално: важно е по време на разговора да се опише правилно и точно вида на повредата, да се посочи къде се намира автомобилът, колко сериозни са щетите по него, в какво състояние е водачът и дали може да управлява превозното средство.

Тези превозни средства имат голямо тегло и размери и най-важното – задвижване на четирите колела, което налага определени ограничения при транспортиране. При неправилно извършване съществува риск от нанасяне на допълнителни щети по автомобила, а това ще доведе до ненужни разходи за ремонт.

Когато се транспортира джип и други големи превозни средства, не трябва да използвате услугите на преминаващ транспорт и чрез теглене с теглич. Ще бъде проблематично да управлявате повреден микробус в такава ситуация поради голямото му тегло.

Преди да използвате услугите на репатрак за микробус, струва си да разгледате характеристиките на тяхното приложение:

 1. Специалното оборудване трябва да има голяма товароносимост и платформа с подходяща дължина.
 2. Механизмите за повдигане трябва да са с висока мощност.
 3. Теглещият камион трябва да има разширен набор от крепежни елементи, така че автобусът да бъде фиксиран възможно най-здраво. Тъй като центърът на тежестта в типичния микробус е по-висок от леките автомобили, съществува риск от преобръщане по време на транспортиране. Важна роля играе фиксирането на превозните средства върху платформата.
 4. Повечето джипове и микробуси са големи, така че конвенционален теглещ камион не е подходящ за тяхното транспортиране.
  Пътна помощ и репатрак

Възможности на репатриране

Когато микробус или SUV получи повреда, важно е правилно да посочите техните параметри, тъй като методът на товарене и разтоварване, типът на платформата и нивото на теглене на теглещия камион зависят от тях. Има няколко начина за транспортиране:

Пълно натоварване на платформата. Опцията за пълно натоварване се използва, когато автомобилът е получил сериозна повреда. Говорим за проблеми с купето, ходовата част, блокиране на колелата. Товаренето се извършва със специални ремъци или манипулатор. Заключването на колелата изисква използването на лебедка или специални „търкалящи се“ колички.

Частично натоварване на платформата. Методът се използва, ако микробусът може частично да се движи със задните колела. Частичното транспортиране е оправдано при липса на сериозни щети. Автомобилът се качва на платформата сам или се тегли с кабели. За да се предотврати изместване по време на транспортиране, предната или задната ос е здраво фиксирана, в зависимост от това кои колела са повредени.

Ако микробусът попадне в канавка

При пътен инцидент микробусът може да попадне в канавка. Почти невъзможно е да изтеглите кола от труднодостъпни места сами, така че ще трябва да поръчате камион за теглене за SUV или всякакви автомобили с четири задвижващи колела. Специалната техника, извикана на мястото на инцидента, трябва да има траверса със специален захват и мощно хидравлично оборудване. Функцията му е внимателно да се издърпа автомобила, без да повреди колелата или тапицерията му.

Микробусът или джипът се поставят на платформата строго хоризонтално, след което се фиксират с блокове или системата за закрепване на самия теглещ камион.

Никой шофьор не е имунизиран от неприятни и понякога опасни ситуации на пътя. Пътна помощ на фирма Найденови Ауто можете да се обадите за репатрак по всяко време на деня, където и да се намирате. Работим с джипове, кросоувъри, пикапи, миниванове, и гарантираме минимален риск от повреда при транспортирането им до сервиза. Фирмата предлага:

 • Специално оборудване с необходимите параметри за автомобили със задвижване на всички колела.
 • Фиксирани тарифи за услуги, които са посочени в договора.

Когато се обаждате на камион за теглене, препоръчваме да посочите наличието на товара, размерите на автомобила, както и вида на повредата. Това ще ни помогне да изберем правилната техника. Като допълнителни услуги предлагаме техническа помощ на пътя и изваждане на автомобил от труднодостъпни места (канавки, снегонавявания, кал).

5/5 - (1 vote)

Коментари