Лято е, жега. Срещали ли сте такава ситуация – кола стои отстрани на пътя, от нея излизат облаци пара, до нея стоят объркани хора? Тази ситуация възниква поради прегряването на двигателя. И има само един изход за това – обадете се, на GSM:  0878-424-097 на пътна помощ в София. Фирма Найденови Ауто ще репатрират колата Ви до сервизен център, за да отстранят причината за неизправността.

Защо двигателят прегрява?

Важно е да знаете, че охлаждащата течност загрява. В нормален режим отнема излишната топлина от двигателя и го предпазва от прегряване. Появата на пара означава, че температурата вътре в уреда е надвишила 120-130°C, което е значително по-високо от нормата от 80-90°C. Изпаряването възниква поради прекомерното разширяване на антифриза и изтичането му върху горещия блок на двигателя.

Какви са причините за прегряване на двигателя?

Първото нещо, което трябва да разберете, е какво причинява прегряване на двигателя. Добавянето на антифриз е лесно, но след като се появи симптом за неизправност, е необходимо да се идентифицира и отстрани.

Пътна помощ София

Причини за прегряване на двигателя:

 • Недостатъчно ниво на охлаждащата течност. Може би тръбите текат или не е проверяван от дълго време – не е доливан.
 • Заседнал термостат. Клапанът му понякога е в полуотворено положение, след което малко антифриз ще влезе в двигателя.
 • Радиаторът е задръстен. През лятото в него се натъпкват много листа, тополов пух, насекоми и други отпадъци.
 • Охлаждащият вентилатор е повреден. Електрическите компоненти се повреждат с течение на времето или поради същото прегряване. Механичните зависят от работоспособността на съединителя.
 • Помпата се чупи. Работното колело постепенно се износва, което влошава циркулацията на потока антифриз. Задвижващият ремък на помпата може да се е скъсал.
 • Твърде агресивно шофиране. Охладителната система може просто да не се справи със задачата поради тясното двигателно отделение.

Какво да направите, ако двигателят прегрее?

В момента, в който се открие прегряване на двигателя пред водача възниква труден въпрос – струва ли си да спре и да изключи колата? Или може да отидете по-далеч и да се справите със ситуацията сами на паркинга или в гаража? Ще трябва да вземете бързо решение, за да разрешите както битовите проблеми, така и да избегнете непредвидени разходи за скъпи ремонти.

Има няколко начина за намаляване на ефекта от прегряване:

 • Включете климатика на топло на максимум. И отворете напълно прозорците и вратите, за да избегнете топлината в купето. Това е единственият вариант за „отнемане“ на част от топлината и намаляване на нагряването на антифриза. Колкото по-силен е въздушният поток, толкова по-ефективен е методът.
 • Намалете оборотите на двигателя до минимум. Това ще намали натоварването върху него, ще позволи на течността да се охлади леко.
 • Ако горещ въздух духа от печката, няма нужда да спирате, насрещният въздушен поток ще помогне малко за охлаждане на двигателя. Последното е най-ефективно, когато се спускате по надолнище. Или обърнете колата в силен вятър. При шофиране нагоре е по-добре да спрете колата, за да не претоварите двигателя.
 • Ако всичко това не работи, не губете време, а се обадете на лицензираена фирма, занимаваща се с пътна помощ. Те ще репатрират безопасно колата в сервиза.

Какво точно да НЕ правите при прегряване!

Водачите често правят грешки, които водят до сериозни последствия. Тук изброяваме редица „популярни“ действия, които е най-добре да се избягват:

 1. Отваряне капачката на радиатора, за да се охлади по-бързо. Под налягане на пара охлаждащата течност ще създаде истински гейзер. А това са рискове на тежки изгаряния. В допълнение, рязкото освобождаване на налягането ще доведе до увеличено кипене.
 2. Напръскането на блока на двигателя със студена вода. Такава стъпка може да доведе до появата на пукнатини и деформация и в крайна сметка до повреда.
 3. Добавяне на антифриз или вода. Смесването на течности с различни температури ще повреди материалите. Или пръскане върху блока на двигателя, което само активира изпарението.

Препоръки:

 1. Проверете радиатора. Външно се вижда ясно дали вътре са се натрупали отпадъци. Често проблемът възниква в тясното пространство между радиатора на климатика и двигателя.
 2. След като двигателят се охлади, проверете нивото на антифриза. Безсмислено е да правите това веднага, т.к. течността се разширява поради топлината. Тогава обемът му ще намалее и реалното ниво ще се вижда.

Кое е най-доброто решение, ако двигателят на автомобила прегрее на пътя?

Ако горните препоръки не помогнат, обадете се на пътна помощ на фирма Найденови Ауто за репатрак, за да закарате колата до сервиза и да извършите подробна диагностика. Това е най-правилното решение, което трябва да се направи, ако двигателят на автомобила прегрее на пътя.

5/5 - (1 vote)

Коментари