Как да свалите и монтирате автомобилен акумулатор?

Всъщност премахването на акумулатора от автомобила отнема около две минути. Разскачат се клемите, махат се държачите и батерията е готова за сваляне.

НО! Може да отнеме и повече време. Процедурата за премахване на автомобилен акумулатор предполага не само наличието на инструменти, но и изисква определена последователност. Както свалянето, така и поставянето и свързването на батерията също трябва да се извършват правилно.

Как се сменя автомобилен акумулатор?

Има няколко фактора, които могат да причинят преждевременна повреда на акумулатора. Например, ако колата е била спряна от движение дълго време. Дори да се опитвате да заредите напълно батерията, може да остане недостатъчно заредена. Тази практика в крайна сметка ще съкрати „живота“ на акумулатора. А като допълнение: при неправилно боравене и силните вибрации могат да разхлабят или да дадат на късо, което може да причини внезапна повреда на акумулатора.

Дефектният автомобилен акумулатор няма да може да задържи заряд и няма да може да осигури достатъчно мощност за стартиране на двигателя. Ако това се случи, по-добре е незабавно да смените акумулатора на автомобила. Повечето автомобилни акумулатори трябва да се сменят на всеки четири до пет години. При променлив климат оловно-киселинните батерии с мокри клетки могат да издържат само две до три години.

Не можете да се справите сами с подмяната или нямате нужното време?

Не се притеснявайте в такъв случай! Просто ни потърсете и ще пристигнем на Ваш адрес с нужните инструменти и подходящ акумулатор за Вашият автомобил и то в много кратък срок от време
Предлагаме уникална услуга за град София – Доставка и монтаж на акумулатори на адрес – в тази страница може да прочетете повече за услугата ни.

Доставка, монтаж, демонтаж и заверка на акумулатор на Ваш адрес в София.✔️

Обадете се сега и получете безплатна справка за подходящ акумулатор за Вашият автомобил още сега, имаме налични над 500 акумулатора на склад!

Пристигаме бързо с нужната техника и квалификация при Вас, замерваме, почистваме и откриваме евентуални проблеми по електрическата система.

Смяна на акумулатора на автомобила: инструкции

Какво ви трябва, за да смените автомобилен акумулатор:

  • Грес за клемите на акумулатора или антикорозионен агент.
  • Инструмент за почистване на контактите.
  • Отворени гаечни ключове или гаечни ключове.
  • Тресчотка, клещи, отвертка.
  • Латексови или нитрилни ръкавици (за защита на ръцете от всякакви агресивни химикали).
  • Предпазни очила (препоръчително)

От инструментите са необходими набор от подходящи гаечни ключове, за да разхлабите и затегнете болтовете и гайките на батерията. Това може да бъде тресчотка, отворени гаечни ключове или обикновени гаечни ключове. Ще ви трябват и водоустойчиви ръкавици, за да ви предпазят от изтичане на киселина от акумулатора. Ако клемите и контактите са замърсени, определено ще е необходимо почистване, за това използвайте смазки и специални почистващи препарати за контактите. И накрая, не забравяйте очилата си.

Преди да започнете да сменяте акумулатора на автомобила, важно е да знаете спецификациите на производителя на вашия автомобил. Някои производители на автомобили препоръчват използването на програми за запазване на паметта, за да се избегнат проблеми след монтажа. Вашите предварителни настройки на радиото и други мрежови настройки на автомобила може да бъдат изтрити след поставяне на новия акумулатор. Може да се наложи да въведете отново кода за сигурност, за да може Вашето стерео устройство да заработи отново. Някои производители на автомобили препоръчват да стартирате запазване, за да избегнете проблеми след монтажа на новата батерия. Но не всички автомобили се нуждаят от това.

смяна на акумулатор на място
смяна на акумулатор на адрес

Инструкции при смяна на автомобилния акумулатор

След като разполагате с всички необходими материали, е време да започнете да сменяте акумулатора на автомобила.

Ето ръководство стъпка по стъпка за това как безопасно да извършите тази процедура:

Сваляне на акумулатора:

     1. Уверете се, че всички системи са изключени и ключът е изваден от запалването.

     2. Сложете предпазни очила и защитни ръкавици.

     3. Обърнете внимание на позицията на положителните (+) клеми, това ще ви помогне да поставите правилно батерията.

     4. Разхлабете винтовете на кабелните скоби, за да разкачите клемите на батерията.

     5. Първо изключете отрицателния (-) кабел преди положителния.

     6. Когато кабелите на клемите на батерията са изключени, сега можете да разкопчаете лентата за задържане на батерията. Ако вашата батерия използва основна скоба вместо метална скоба, разхлабете болта, закрепващ скобата към основата на акумулатора на автомобила.

     7. Извадете батерията от отделението. Обикновено батерията има каишка отгоре, за да улесни процеса. Ако не, внимавайте, когато изваждате и премествате батерията.

     8. Не забравяйте да държите батерията изправена, така че киселината от батерията да не се разлее през капаците или вентилационните отвори. Разбира се, ако използвате абсорбираща стъклена батерия (AGM), няма да имате този проблем, защото тя не задържа течност.

     9. След като приключите с изваждането на акумулатора на автомобила, не забравяйте да проверите мястото, на което е бил поставен акумулатора в долната част. Ако е повреден или ръждясал, сменете го незабавно. Например, ако забележите признаци на корозия, почистете контактите и елементите, които са податливи на окисление.

Важно: Киселината на батерията може да причини болезнени изгаряния. Ако случайно докоснете изтеклата киселина, веднага измийте ръцете си с вода и неутрализирайте киселината със сода за хляб.

Поставяне на акумулатора:

След като успешно сте свалили стария акумулатор, време е да поставите новият.

     1. Преди да поставите нова батерия, не забравяйте да проверите нивото й на заряд с цифров волтметър. В идеалния случай напълно заредения акумулатор ще отчита между 12,6 и 12,7 волта. Ако получавате по-ниско напрежение, ще трябва да заредите батерията, преди да я поставите. Въпреки че акумулаторите за автомобили обикновено се доставят предварително заредени, те могат бавно да загубят заряда си, особено ако не се използват или се съхраняват продължителен период от време.

     2. Поставете акумулатора върху поставката. Сега можете да монтирате основната скоба. Уверете се, че здраво сте закрепили батерията, като затегнете скобата, тъй като прекомерната вибрация може да я повреди.

     3. Почистете клемите на батерията с препарат за почистване на контакти и инструменти. Почистете и вътрешните повърхности на скобите, прикрепени към кабелите на батерията. Чистата повърхност ще ви помогне да осигурите ефективен електрически контакт.

     4. Инсталирайте положителния кабел (+), след това отрицателния кабел (-).

 5. Затегнете скобите, но внимавайте да не ги затегнете прекалено, тъй като може да се повредят.

     6. За да предотвратите корозия, нанесете лек слой грес на клемите и върху скобите, преди да скачите кабелите на батерията.

     7. Не забравяйте да проверите отново всички връзки, ремъци и скоби. Може да запалите колата, за да сте сигурни, че всичко работи както трябва.

Какви проблеми може да възникнат след поставяне на акумулатора?

  • Незатегнати клеми и връзки;
  • Поставили сте неправилен акумулатор – с по-малка мощност;
  • Повреда в електрониката;
  • Липсващи настройки на бордовия компютър – след поставянето на акумулатора на компютъра се появи съобщение за грешка, трябва да посетите сервиз. Там ще направят диагностика и ще върнат настройките на компютъра.

Ако се съмнявате в способностите и знанията си, трябва да се обърнете към специализиран сервиз за сваляне и поставяне на акумулатори.

5/5 - (1 vote)

Коментари