Може да има няколко причини, поради които акумулаторът на автомобила е изтощен и няма значение дали е работил или не.

Кои са основните причини:

1. Ако колата не е използвана дълго време

Често акумулатора се изтощава, дори ако колата не е карана дълго време, а неопитните шофьори често се изненадват – „Защо?“. А причините могат да бъдат съвсем обичайни, а често се създават от самите собственици. Основните причини за изтощен акумулатор при неизползван автомобил могат да бъдат разгледани:

2. Колата стои много дни с включена аларма или централно заключване

Въпреки че алармата е включена, тя консумира малко количество електричество, но ако оставите колата с включена аларма за няколко седмици, в крайна сметка ще се изтощи акумулатора. Същият е случаят и с централната ключалка, тъй като при някои модели функцията за заключване „включено“ означава, че е под постоянно електрическо напрежение;

Има теч някъде по веригата. Ако в електрическата верига на автомобила има малко изтичане на ток през окабеляването или електронните системи, което собственикът не усеща по време на пътуване, тогава по време на дълъг празен ход този теч често води до изтощаване на батерията ;

3. Температурата на околната среда е твърде ниска

Ако колата не се използва дълго време през зимата и не работи на студено, тогава не можете да разчитате на добре заредена батерия. При студено време, без периодично презареждане, батерията има тенденция да се разрежда много по-бързо, отколкото през лятото.

4. Дефектен акумулатор

Дори напълно функционален акумулатор има вероятност да загуби своя заряд, нова до 1%, използвана до 3%. И ако батерията има тези признаци, тогава нейното разреждане не трябва да ви изненадва:

  • Ако електролита изтече. В долната част електролитът има по-висока плътност, отколкото в горната част;
  • Оловните щифтове са покрити с оксид. Ако това се случи, тогава те трябва да бъдат почистени с много фина шкурка;
  • Сулфатиране на плочи. Ако батерията не се зарежда дълго време или нивото на електролита е под минималното ниво, плочите могат да се сулфатират, т.е. се покриват с оловни кристали. Ако сулфатацията все още е незначителна, тогава тя може да бъде елиминирана чрез няколко цикъла заряд-разряд;
  • Късо съединение в плочите. Това може да се случи например при силно разклащане на батерията, ако не е правилно закрепена;
  • Повреди по акумулатора. Ако повредата е незначителна (малки пукнатини, стружки и т.н.), тогава те могат да бъдат поправени, с помощта на добро лепило.

5. Неизключени устройства

Някои невнимателни шофьори, излизайки от колата, забравят да изключат някои устройства, които бавно, но сигурно „изтощават“ батерията. Това могат да бъдат странични светлини, вътрешно осветление, радио, видеорекордер или друго устройство, което е свързано към запалка.

Ако „консуматорът“ остане включен няколко дни подред (например, когато собственикът е отлетял и е оставил колата на паркинга на летището), тогава да разчитате на заредена батерия е най-малкото наивно.

6. Неизправно окабеляване или електрическо оборудване

Често срещана причина, поради която нивото на зареждане на батерията често „пада“ са неизправности в електрическото окабеляване или електрическите уреди на колата.

В този случай е необходимо да проверите всяко устройство с мултицет, но е по-добре да се обърнете към специалистите на пътна помощ в СофияНайденови Ауто ЕООД, които ще извършат всичко професионално.

7. Лошо техническо състояние на двигателя

Друга причина за бързото разреждане на акумулатора е лошото техническо състояние на двигателя. Често собствениците на автомобили, които не са извършвали поддръжка на двигателя дълго време, се опитват да стартират колата, като държат стартера включен повече от минута (и така няколко пъти подред). Тези действия най-бързо лишават батерията от заряд, тъй като максималното „количество“ ток се изразходва при стартиране на двигателя.

В заключение:

Фирма Найденови Ауто ЕООД предлага ексклузивна услуга а именно : „Доставка и монтаж на акумулатори на ваш адрес“ , пристигаме до час на даден от вас адрес, доставяме, монтираме, почистваме електрическата системата и всичко това без да си губите времето Вие, ние вършим всичко вместо Вас!

Ако акумулатора е спаднал на пътя и вие не можете да продължите, обадете ни се! Ние ще дойдем на място за да ви подадем ток.

Заложете на нашия професионализъм. Не рискувайте!5/5 - (9 votes)

Коментари