Пролетта е в разгара си, което означава, че заедно със снега асфалтът е изчезнал по пътищата. Пътуването по тези пътища е по-скоро екстремно приключение, отколкото безопасен маршрут от вкъщи до работа. Но най-лошото е, че ямите и дупките, които от пътна инфраструктура не бързат да ремонтират, могат да ви струват гуми и дискове, както и ремонт на кормилната система.

Попаднал в яма – равносилно ли е на инцидент?

Основното правило на пътя е да бъдете внимателни. Увреждането на вашата кола или здраве може да бъде причинено не само от друг водач, но и от пътно платно. Дори ако вие или вашите пътници не сте ранени, когато попаднете в дупка, това пак е класифицирано като злополука.

Какво трябва да напревите при тези обстоятелства?👌

Спрете движението на автомобила (не се движете);

Качете се на аварийната лента и поставете авариен знак;

Не докосвайте и не премествайте предмети, свързани с произшествието;

Ако има жертви, осигурете им цялата възможна първа помощ и се обадете на линейка;

Обадете се на КАТ.

Ако други шофьори не могат да преминат, освободете пътното платно или организирайте отбивка, като преди това сте направили снимка или видеозапис на всички важни подробности за инцидента;

Запишете данните за контакт на очевидци;

Изчакайте пътната полиция на мястото на инцидента.

Важно е да се отбележи фактът, че е невъзможно да се признае произшествие съгласно европейския протокол. Причината за това е фактът, че вие сте единственият участник в него. След като сте напуснали мястото на инцидента, ще ви бъде много трудно да докажете, че колата е била повредена именно поради падане в определена яма.

Ако нямате КАСКО, тогава ще трябва сами да вземете решение за обезщетение. В тази ситуация, за да получите възстановяване, ще имате независим технически преглед и е нежелателно да ремонтирате автомобила преди проверката.

Ако имате КАСКО и сте повредили колата си на пътя, в такъв случай принадлежи на застраховка. В същото време КАСКО трябва да покрие всички щети. Разбира се, първо трябва да се запознаете с договора и да изясните дали повредената част е включена в списъка, покрит от застраховката.

Пътната полиция няма да ви остави на мястото на произшествието. За това е необходимо да се обадите пътна помощ, която ще извози автомобила ви до близкия автосервиз или до адрес, посочен от Вас.

Денонощна пътна помощ е винаги на разположение.Репатриране на 2 МПС - Пътна помощ София


5/5 - (6 votes)

Коментари