Не всеки, който тръгва на междуградско зимно пътуване с кола, е подготвен за аварии по пътя. Ако колата спре на пътя и дори на магистралата, далеч от населените места, това се оказва сериозно изпитание. Дори колата да е в изправност, зимният път може да бъде опасен. В крайна сметка, веднага щом започне снежна буря, вече не можете да се движите. Но стоенето също е рисковано. Какво трябва да направите, ако попаднете в беда.

Експертите на пътна помощ на фирма Найденови Ауто ви предлагат истинско ръководство за оцеляване за шофьори, които се оказват сами при зимни условия.

Пътна помощ София

Как правилно да съобщите, че имате нужда от пътна помощ?

Ако сте на натоварена магистрала и колата ви се повреди, не е толкова лошо. Основната опасност в този случай е да се окажете на пътя в колона от много коли. Затова се опитайте да избутате колата възможно най-далеч отстрани на пътя. След това поставете предупредителен триъгълник.

При показване на предупредителен триъгълник трябва да носите жилетка със светлоотразители, каквито според правилата трябва да има във всеки автомобил. В идеалния случай всички пътници, напускащи колата, трябва да носят такива жилетки. След това се обадете на пътна помощ. Те ще дойдат на място и ще решат Вашите проблеми.

Какво да направите, ако двигателят на колата ви блокира на магистралата през зимата?

Често шофьорите на камиони са най-отзивчивите хора на магистралата. Дори и да не е успял да спре, той непременно ще каже на колегите си по радиото, че на определен участък от пътя има кола, в която хората се нуждаят от помощ. Ето защо трябва да имате няколко жилетки, за да може една от тях да бъде поставена на видно място в колата.

Тогава трябва да изчакате някой шофьор на камион да спре и да го помолите да запали колата. Ако тази опция не помогне, тогава имате други две.

 1. Издърпайте колата с въже за теглене до най-близкия сервиз.
 2. Обадете се на пътна помощ, тъй като през зимата има много висок риск от замръзване на магистралата.

Как да избегнем замръзване в колата през зимата

Този риск – замръзване на пътя – става основният, ако двигателят спре не на натоварена магистрала, където минават малко коли. Пътна помощ може да не дойде много бързо и затова не трябва да напускате колата.

Ако не разбирате от работата на автомобила си, тогава не се опитвайте да я поправите сами. Само ще загубите ценно време и енергия. Не се паникьосвайте и разберете текущата ситуация – колата няма да запали, трябва да изчакате пътна помощ.

Обадете се, на пътна помощ на фирма Найденови Ауто. Обяснете на оператора къде се намирате. Ако не знаете точното местоположение, ще ви помогне информация за последните пътни кръстовища, които сте срещали, километрични маркировки, пътни знаци и други.

Ако телефонът ви има карти и GPS модул, местоположението може да се определи още по-точно. Ако не сте успели да се свържете директно, предайте тази информация на приятелите си и им позволете да се свържат с пътна помощ.

Добре е да останете в колата – там е най-безопасното място. Много е лесно да замръзнете на безлюдна магистрала или да се изгубите в снежна буря.

Експертите съветват, ако колата се повреди на магистралата през зимата, тогава най-изгодният и най-сигурният вариант е да се обадите на репатрак. В този случай доставката на повредената кола до сервиз дори на сто километра от мястото на повредата ще ви струва десет пъти по-малко от цялостен ремонт на автомобила.

Това, което винаги трябва да имате в колата през зимата

 • Издръжливо въже за теглене с дължина 10 метра.
 • Проводници за „осветление“.
 • Автомобилна лампа.
 • Доставка на автомобилно гориво.
 • Лопата.
 • Къмпинг газова горелка с газова бутилка.
 • Няколко големи дълги свещи.
 • Одеяло за всеки пътник.
 • Храна с известна резерва.
 • Термос с горещ чай.
 • Комплект за първа помощ.
 • Резервна външна батерия за зареждане на изтощен телефон.
5/5 - (1 vote)

Коментари