Редовните и частните автобуси, микробуси и миниванове се превърнаха в неразделна част от ежедневието в съвременните градове. Те, и както всички други превозни средства, не са имунизирани срещу извънредни ситуации на пътя. Но транспорта и репатрирането на автобуси, микробуси и други подобни превозни средства си имат своите изисквания.

Характеристики на автобуси и миниванове

Автобусите, микробусите и минивановете имат редица характеристики, които трябва да се вземат предвид по време на евакуацията:

 • Голямо тегло;
 • Големи габаритни размери;
 • Удължена форма;
 • Изместен нагоре център на тежестта, което прави машината по-малко стабилна;
 • Целостта на конструкцията, която не позволява да се разкачи една или друга голяма част или част от превозното средство за транспортиране.

Значителното тегло (повече от 5 тона) и големите габаритни размери на автобусите, съпоставими с характеристиките на камионите, позволяват те да бъдат класифицирани като товарни превозни средства.

Микробусите и миниваните най-често се произвеждат на базата на шасита за леки автомобили. В комбинация с изместен център на тежестта, това увеличава вероятността от инциденти или преобръщане. При напускане на пътя тези превозни средства могат лесно да се преобърнат. Като се има предвид техните характеристики (голямо тегло и размери), неправилната евакуация на автобуса може да причини още по-големи щети.

Пътна помощ за автобуси

Репатриращата платформа за автобус или микробус трябва да отговаря на следните изисквания:

 • Наличието на плъзгаща се хидравлична платформа или манипулатор;
 • Голяма товароносимост (не по-малко от 5 тона);
 • Удължена платформа (не по-малко от 7,0 метра);
 • Ширина (не по-малко от 2,3 метра);
 • Голяма мощ.

Не винаги е необходимо да имате всичките 5 характеристики. Докато леките автомобили най-често се управляват от аматьори, автобусите и микробусите почти винаги се управляват от опитни шофьори с дългогодишен опит. А професионален шофьор, дори при катастрофа, може да предотвърди сблъсък, които правят шасито неизползваемо. Ако шасито се запази, тогава най-добрият вариант за транспортиране ще бъде камион за изтегляне с частично натоварване. Този метод е по-евтин и се извършва с по-малко манипулации на автомобила, което дава надежда за добър резултат от техническата експертиза. Ако колелата са блокирани или тялото на автобуса е повредено, тогава за транспортирането му ще ви е необходим теглич с пълен товар, оборудван с товарач и плъзгаща се платформа.

Теглене или товарене?

Изборът между евакуация чрез пълно натоварване или частично теглене не е лесен. Ето спецификата на този труден избор:

Частично натоварване – при повдигане на предната част на превозното средство с помощта на автокран. С помощта на специални устройства превозното средство се фиксира върху платформата на камиона: задните колела на автомобила остават на пътното платно.

Пълното натоварване е най-безопасният начин за евакуация на автобуси: може да се използва дори на лед. В този случай превозното средство е поставено изцяло върху платформата на репатрака. За това натоварване се използват: или кран, или лебедка, или стандартен манипулатор.

Евакуацията на автобуси изисква използването на платформа с висока мощност и професионализъм, за да се гарантира безопасността на натоварването и безопасността на автобуса в момента на изкачване на платформата.


София Пътна Помощ

Специална техника за репатриране на автобуси:

Пътна помощ в София на фирма Найденови Ауто разполага с всички видове платформи, с възможност да се използват, във всяка ситуация:

 • С наличие на лебедка от три вида: ръчна, електрическа, хидравлична (за евакуация на тежки превозни средства, с товар над седем тона);
 • С наличието на плъзгаща се платформа, за улесняване и ускоряване на натоварването;
 • С наличието на хидравличен манипулатор – незаменим е, когато е необходимо да се извозва автобус, чието техническо състояние не му позволява самостоятелно да се товари на платформата;
 • С наличието на частично натоварване – за евакуация на автобуси с голямо тегло и размер;
 • Наличие на кран – за товарене на превозно средство, чието тегло не надвишава 3,5 тона. Кранът е в състояние да захване в радиус от пет метра.

Имаме необходимата техника за да извършим услугата:  извозване на бусове, автобуси и миниванове с товароподемност 6,5 тона.

Също така предлагаме следните услуги : Репатрак , Доставка и монтаж на акумулатори, подаване на ток и др.

5/5 - (1 vote)

Коментари