Мотоциклетите често са не само транспортно средство, но и възможност да си повдигнете настроението и просто да си прекарате добре. Но това е само докато не се случи неочаквана повреда или авария на магистралата, когато трябва да решите проблема как да извозите мотоциклета до гаража или до най-близкия сервизен център. Тежи поне 80-100 кг, така че бутането му ще бъде много трудно, ако изобщо е възможно (в зависимост от разстоянието до града, състоянието на пътната настилка).

Специфики на неочаквана повреда на мотоциклет

Важно е да се има предвид, че според правилата за движение е допустимо репатрирането на мотоциклет само ако има странична количка. Не е препоръчително да го транспортирате в задната част на камион, т.е. лесно ще повредите огледалата, резервоара за гориво и други „стърчащи“ части от мотоциклета. Следователно собственикът може или да повика репатрак на мотоциклети, или да се опита да отстрани проблема на място. Последното е малко по-сложно отколкото с кола.

Превоз на мотоциклети

Какви са характеристиките на проблемите, сварзани с мотоциклета:

  1. Багажникът на мотоциклет има по-малък обем, отколкото на лек автомобил, така че е трудно да носите инструменти със себе си.
  2. Провалът на двуколесните превозни средства при лошо време означава да се намокрите под дъжда или да издържите топлината под яркото слънце.
  3. Попадането в сериозен инцидент често означава, че оборудването е повредено и вече не може да се движи „самостоятелно“.
  4. Повредите, които възникват в резултат на голям пробег, също се считат за относително проблематични. Те ще трябва да бъдат коригирани в автосервиз, в пътни условия повечето проблеми не могат да бъдат разрешени. Повечето собственици на моторни превозни средства могат да решават само проблеми като намиране откъде да получат гориво, как да поправят счупената пластмаса, за да не загубят частите за по-късно залепване и т.н.

Независими методи за решаване на проблема

Репатрак за мотоциклети

Ако има чукащ звук при работещ двигател или когато той работи с прекъсвания, трябва незабавно да се обадите в сервизен център (докато мотоциклетът все още може да се движи). Във втория случай, ако постоянните ремонти не са възможни, можете да опитате да добавите гориво, за да разредите леко вероятно нискокачествения бензин, което води до прекъсване на двигателя. Ако това не помогне, ще трябва да промиете системата и да регулирате карбуратора.

Опции за самостоятелно решаване на проблемите:

  • Мотоциклетът тръгва трудно – почистете иглената клапа на камерата на карбуратора, свалете и сменете свещите или поне почистете контактите на тях.
  • Пружината на ударния чук докосва тялото – можете да го определите чрез външен оглед и да коригирате ситуацията, като премахнете пружината с удобен инструмент.
  • Слаба искра или, обратно, искри силно след включване на запалването – кондензаторът е повреден и трябва да бъде сменен.

Това е само пример за най-простите неизправности, които могат да бъдат коригирани на магистралата, в улични условия. Когато гумата се спука, уплътнителят от „течна гума“ често помага, като се излива в гумата и бързо затваря дупките. Препоръчително е да проверите други потенциални слаби места преди дълго пътуване. Последователността е следната: мощност, спирачки, шаси, гуми, общи крепежни елементи.

Обадете се на пътна помощ за извозване на мотоциклети

Във всички случаи, когато не е възможно да се реши проблемът на място, обадете се на пътна помощ на фирма Найденови Ауто за евакуация. Фирмата работи денонощно в София и Софийска област (времето за доставка на автомобила е 30-60 минути, независимо от времето). При транспортиране на мотоциклет с репатрак се спазват необходимите правила като вертикално позициониране и закрепване на оборудването. Също така е препоръчително да изключите батерията.

Обадете ни се на GSM:  0878-424-097 / 0879-147-374 или ни пишете на E-mail: info@roadhelp.bg при нужда, също така може да ни потърсите в Google!

5/5 - (1 vote)

Коментари