Днешните автомобилисти често не разбират какво се случва под красивите пластмасови капаци в двигателното отделение на техните автомобили. Но абсолютно е необходимо да се провери нивото на маслото и консумативите, включително смяна на свещите. Свещта се използва за запалване на въздушно-горивната смес в двигателя и състоянието на този елемент е важен показател за работата на самия двигател.

Подгревни свещи за автомобил

Защо свещите са толкова важни?

Свещите са от съществено значение за нормалната работа на двигателя. Те са предназначени да осигурят:

Безпроблемно стартиране на двигателя;

Висока производителност на двигателя;

Оптимален разход на гориво.

Освен това, всички свещи, независимо от количеството, предвидено от конструкцията на двигателя, трябва да бъдат еднакви или от един комплект. И, разбира се, абсолютно всички трябва да са в изправност.

Как да изберем правилните свещи?

На първо място, всяка марка има своите собствени параметри и се различават за различните видове двигатели. Необходимите данни могат да бъдат намерени в ръководството на модела.

Ако по някаква причина не е възможно да вземете 100% аналог на старите свещи, е необходимо да разчитате на максималното съответствие на топлинните характеристики и геометричните размери.

Свещите с платинени или иридиеви електроди се считат за най-издръжливите и имат отлично искрене – могат да издържат до 120 хиляди километра. Основният им недостатък е високата цена.

Как да разпознаем качествените свещи?

За да имате възможно най-малко съмнения относно един от ключовите елементи на двигателя на вашата кола, свещите трябва да се купуват само във фирмени магазини. Въпреки това, дори и в този случай, стоките трябва да бъдат проверени за липса на:

Стърготини;

Пукнатини;

Изкривени електроди.

Как да разберем, че е време да сменим свещите?

Необходимо е да смените свещите, като се фокусирате върху няколко критерия:

Експлоатационен живот, предписан от производителя за конкретен модел автомобил;

Външни признаци на износване или повреда;

Признаци на неизправности в двигателя.

Честотата на подмяна на свещите зависи от модела на автомобила. Те са предписани в техническите препоръки за експлоатацията на автомобила от производителя. Средно техническите експерти препоръчват да се сменят на всеки 30 хиляди километра, за платинени и иридиеви свещи – веднъж на всеки 90-120 хиляди километра.

Ако автомобилът редовно се зарежда с нискокачествено гориво, тогава свещите вероятно ще се повредят по-рано. Съществуват обаче фактори, които могат да повлияят на препоръчителния експлоатационен живот, а именно да го съкратят.

Външни признаци за неизправност на свещите

Появата на пепелни или маслени отлагания, отлагания на сажди, отлагания на лак или шлака, обезцветяване или топене на електрода са все признаци, че свещите трябва да бъдат заменени.

Косвени признаци на счупена свещ

Неизправностите в системата за запалване на въздушно-горивната смес веднага ще се проявят в работата на двигателя. Водачът бързо ще усети:

Лошо стартиране на двигателя;

Намалена тяга;

Увеличаване на разхода на гориво;

Прекъсване на захранването с рязко натискане на педала за газ;

Изключване на двигателя (скокове в скоростта и вибрациите).

Подобни неизправности в работата на двигателя могат да сигнализират за други проблеми, но свещите са първото нещо, което трябва да се провери в такава ситуация.

Препоръчваме навременна поддръжка на вашият автомобил, за да се избегнете нежелани последици и евентуална нужда от пътна помощ.

5/5 - (1 vote)

Коментари