Зимата винаги идва „неочаквано“ – това заключение може да се направи от факта, който се повтаря всяка година: по-голямата част от собствениците на автомобили в такъв момент продължават да карат с летни гуми. През дългите пет топли месеца шофьорите свикват да не мислят за сцеплението с пътя. Но времето внезапно се променя: мокър сняг, кора лед върху асфалта или бетона. И в този момент на човек му идва на ум: „Не смених гумите!“ Но това не е единствената Ви задача – препоръчително е да знаете и за другите действия, както и правилата за шофиране през зимата. Основното нещо е, че във всяка ситуация можете да повикате камион за изтегляне – репатрак.

Зимните гуми – изисквания

Независимо каква зима ще бъде, когато падне първата слана, по подразбиране е колата да е със „зимни гуми“, които отговарят на всички изисквания. Опитните шофьори и експертите препоръчват да избирате протектори и с шипове. Тези части са идеални за шофиране в ледени условия или в „снежна киша“, когато има висок риск от загуба на сцепление при поднасяне. Но при „мокър асфалт“ фрикционните гуми с велкро са оптимални.

Какво друго трябва да се направим при шофиране при лед и мокър сняг:

  • Проверете маслото на двигателя, за да видите дали ще работи при минусови температури;
  • През зимата е по-добре да не напомпвате гумите – ще има по-добро сцепление с пътя, дори при мокър сняг или лед, но трябва да запомните, че износването на гумите на плоски колела е по-високо;
  • Проверете спирачките за еднаква сила върху колелата;
  • Смяна на чистачките.

Ако се налага да пътувате в при лед и мокър сняг, трябва да имате под ръка телефонния номер на пътна помощ, не забравяйте да поставите стъргалка за лед и въже за теглене в багажника.

Пътна помощ София

Основни правила за шофиране при лед и мокър сняг:

  1. Средната скорост през студения сезон намалява от 10 на 15 км/ч, тъй като спирачният път се увеличава 2 пъти, което означава, че трябва да поддържате дистанция;
  2. Без резки движения дори в критична ситуация, тъй като те водят до точно обратния ефект;
  3. Ако колата поднесе, воланът трябва да се завърти внимателно в посоката си, така че колата да не се обърне на 1800 и да не се налага да поръчвате репатрак;
  4. Ако е възможно, по-добре е да спирате с двигателя;
  5. За аварийно спиране, на автомобил с ABS система, трябва да натиснете силно спирачката, а при автомобил без нея трябва да спирате периодично на предавка.

Как да се движим при лед?

За да бъдат минимални последствията от леда за водача и колата, трябва да се движите възможно най-плавно, но на по-висока предавка от обикновено, основната задача е да избегнете подхлъзване.

Изкачване нагоре

По-добре е първо да ускорите на първа скорост и преди хълма, преди колата да загуби ускорение, бързо да превключите на втора или трета предавка. Не трябва да спирате при наклон. Придвижването е много трудно. Тежките превозни средства могат да се изправят плътно – пътна помощ ще ви помогне.

Странично разстояние

За да не се обаждате на репатрак през зимата, тъй като видимостта често е намалена, съществува риск да попаднете на „сляпо място“ за водача на друга кола. Опитните шофьори препоръчват шофиране в „шахматна дъска“ на хлъзгави завои. Това създава поле за маневриране.

Разстояние

Препоръчително е да спазвате такава дистанция между автомобилите, че да има шанс да „отклоните“ в случай на инцидент.

При ледени условия, забравете за безрасъдното шофиране

Ако има мокър сняг или лед, това е сериозен тест за колата и водача, така че трябва да забравите за състезанията по пътя. По-добре е да управлявате колата стриктно в съответствие с правилата: карайте със средна скорост при трафик, намалете скоростта преди завиване и не правете резки движения с волана при маневриране.

Как да се измъкнем от пързалянето?

Плъзгането е най-опасната ситуация на зимен път. Опитните шофьори препоръчват да намалите скоростта или да отпуснете газта, когато наближавате кръстовище. Ако не можете да се измъкнете от плъзгане и не можете да се движите отстрани на пътя сами, най-доброто решение е репатрак за изтегляне.

Ако сте заседнали на паркинг

Препоръчва се потегляне на втора предавка. Ако не го схващате, движете се с люлеещи се движения, но не позволявайте да се вкопаете в снега. По-трудно е да се направи това при автоматична скоростна кутия, тъй като системата не превключва бързо от движение на заден ход. Ако нямате опит, по-добре е да поръчате репатрак на фирма Найденови Ауто – проблемът ще бъде решен незабавно.

Пътна помощ на фирма Найденови Ауто – бърза помощ за шофьорите!

Ако водачът изпадне в трудна ситуация с колата си и не може да продължи да шофира, обадете се на: GSM:  0878-424-097 / 0879-147-374. Ще получите отлично обслужване!

5/5 - (1 vote)

Коментари