Подготовка на автомобила за зимата

Опитните шофьори са наясно, че подготовката за зимния сезон е едно от най-важните неща, които съпътстват собствениците на автомобили. Колкото по-рано сме готови да посрещнем най-неблагоприятните условия за каране и поддръжка на колите си, толкова по-спокойно и безаварийно ще караме през зимата. Това значи, че никога не е прекалено рано да помислим за собствения си комфорт когато навън застудее. Не чакайте да падне първия сняг за да приведете колата в ред. 

Зимата е най-“трудния“ сезон – и за двигателя, и за шофьора. Ниските температури водят със себе си редица предизвикателства – изпитване на издръжливостта на колата, ниско сцепление по сняг и заледени повърхности, нужда от внимателно ревизиране и подмяна на течностите (масла, антифриз, течност за чистачки) със зимните им аналози, както и обща проверка на изправността на всички системи в колата. Не е за пренебрегване и значението на охладителната и климатичната система – уверете се, че всичко работи както трябва. Списъкът е дълъг, но нищо от нещата, които трябва да се проверят, подменят или сервизират не е по-трудно от това да закъсаш на студа. Все пак удоволствието и комфортът от това да управляваш автомобил си имат съответната цена. Добрата новина е, че при адекватна поддръжка и внимателно планиране, тази цена всъщност не е чак толкова висока – буквално и преносно. 


Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате и да не забравите нещо съществено при подготовката на автомобила. 

Технически преглед на автомобила

Въпреки популярното схващане у нас, техническият преглед не е формалност, която се изпълнява само веднъж годишно под формата на задължителен ГТП. За вашата собствена безопасност и сигурност е добре да проверите изправността на автомобила и преди настъпването на зимния сезон. Проверете запалването, светлините, чистачките и почистващата уредба, спирачките, отоплението и охладителната система на колата в сертифициран сервиз.

Сменете гумите

Първата и може би най-важна задача при подготовката на колата за зимния сезон е да смените гумите. Ако разполагате с добри зимни гуми от миналия сезон – поставете ги навреме, т.е. преди снега да ви „изненада“. Проверете грайфера – според Закона за движение по пътищата (ЗДП) той трябва да е най-малко 4 мм. Не правете компромис с качеството и състоянието на гумите. От тях зависи голяма част от сигурността на пътя в зимни условия. Карането с износени или летни гуми носи реален риск за живота и здравето на водача и пътниците.

Съхранявайте гумите добре

Съхранявайте гумите добре

Складирането на гумите е особено важно. Това се отнася както за летните, така и за зимните гуми. Правилното съхранение ще ви гарантира, че ще можете да разчитате на вашите гуми още един сезон. За да използвате максимално добре инвестицията, вложена в комплект качествени гуми, убедете се, че смазвате следните няколко прости указания: 

Преди демонтажа увеличете налягането във всяка гума с 0.5 bar. 
При сваляне маркирайте всяка гума със съответната и позиция (например ЗД – „задна дясна“) и при следващ монтаж я сложете на съответното правилно място. 
Почистете добре гумите преди да ги „зазимите“ и махнете всякакви камъчета от грайфера. 
Ако съхранявате гумите без джанти, дръжте ги изправени. При гумите с джанти важи обратното – те се складират легнали една върху друга или закачени на куки в гаража. Мястото, в което се държат гумите трябва да е тъмно, проветриво и сухо. Дръжте гумите далеч от масло, бои, лакове и разтворители. 

Ако не разполагате с подходящо място, на което да ги държите през зимата, можете да се възползвате от „хотел за гуми“. За ваше улеснение и удобство Автоцентрове РАДИАЛ Ви предлагат такава услуга. След подмяна на зимните или летните гуми, може да оставите демонтирания комплект при нас.Нашите специалисти ще подготвят Вашите гуми за съхранение до следващата смяна в специални помещения, защитени от слънчева светлина и влага. Ние настаняваме вашите гуми в „хотела“ след предварителен оглед, описване на характеристиките им (марка, модел, размер, степен на износеност) и съставяме договор за отговорното им съхранение.

Предпазване на автомобила от заледавяне и замръзване

Защита от замръзване на автомобила

Проверете всички течности на автомобила и подменете антифриза. Сложете незамръзваща течност за чистачките. Добра практика е да се направят няколко профилактични измивания, така че течността да се разнесе по всички маркучи и съединения. Това предпазва от замръзване на остатъчна вода в системата. Ако смените всички течности със зимни в началото или преди сезона, ще можете да сте сигурни, че всичко ще е наред, когато „стегне“ зимата и темепературите паднат рязко. Както знаем, това понякога се случва за една нощ. Бъдете подготвени!

Подменете чистачките

Сложете качествени чистачки за зимата. Компромисите с евтини незнайни марки или стари пера често не завършват добре. Осигурете си добра видимост.

Ревизирайте акумулатора

Преди да настъпи зимата проверете непременно работата на акумулатора на колата. Това важи с особена сила ако запалването е трудно дори при леко захлаждане. Заредете го със зарядно устройство или подменете с нов.

Проверете фаровете

Убедете се, че всички светлини на колата ви работят изрядно и проверете силата на фаровете. Профилактична подмяна на лампите може да ви осигури добра видимост и да ви предпази от инциденти през зимата, когато се стъмва рано и видимостта цялостно е намалена. Ако управлявате по-стар модел кола може фаровете ви да не са достатъчно силни. Разгледайте различните варианти, с които можете да повишите осветеността на пътя, като ксенон комплекти и нови крушки за фаровете.

Проверете уплътненията на вратите и капаците

Гумените уплътнения се повреждат от студа и с времето се изронват или падат. Намажете ги с препарат за уплътнения. Можете да използвате и талк (за съхранение) или глицерин (за омекване и еластичност).

Защита от замръзване на ключалките

Подгответе се като си купите с подходящ спрей за размразяване на ключалките. Важно е да разполагате с такъв, но още по-важно е да не го държите в колата!

Обработка на купето и каросерията

Месеците преди настъпването на зимата са правилното време за корекции на дребните дефекти по боята на купето и калниците, причинени от камъчета, удари и т.н. Третирайте с подходящи протективни препарати и предпазете лаковото покритие като пастирате колата със защитен препарат. Това ще ви гарантира, че дребните чуквания няма да се превърнат в язви на корозия след някой и друг сезон.

Помощно оборудване

Подгответе колата с нужното оборудване за зимата и влошените пътни условия – вериги, кабели за старт („даване на ток“), стъргалка за лед за стъклата, размразяващ спрей за стъкла и ключалки, работещо фенерче, одеяло, ръкавици. Убедете се, че имате всичко необходимо за път – триъгълник, аптечка, ключ за гуми. 

Ако почистването на леда от стъклата всяка сутрин ви се вижда трудоемко и досадно, може да използвате този лесен трик – вечер покривайте стъклата с найлоново фолио, а на сутринта просто го отлепете и си спестете дразнещото чегъртане.

На добър път!

5/5 - (7 votes)

Коментари