Подготовката на автомобила за летния сезон е не по-малко важна от подготовката за зимния сезон. Добре е да използвате квалифицирани специалисти, които ще извършат всички дейности по диагностиката на автомобила. Механиците от фирма Найденови Ауто ЕООД могат да извършат цялостна проверка и диагностика на автомобила Ви.

Как да подготвим колата за летния сезон?

Откъде да започнем:

1. Двигателят е сърцето на колата.

Двигателят е най-важният елемент на всяко превозно средство. Без него колата просто няма да се движи. Двигателят през зимния период не може да мине без последствия. Например, внезапните промени в температурата могат да повлияят на състоянието на еластичните елементи. Гумените и пластмасовите елементи се напукват, износват, спукват. Появили са се течове? Обърнете се към професионалистите! Почистването на двигателя обикновено не е задължително, но е препоръчително.

2. Батерията е източник на енергия.

Батерията е един от онези елементи на Вашия автомобил, които са натоварени най-много в студеното време. При екстремни условия трябва да се включи парното на автомобила, да се включи музиката, фаровете и друга електроника. Ето защо, ако искате батерията да работи за определеното за нея време, проверете нивото на заряд и, ако е необходимо, я заредете до необходимото ниво. Можете също така да почистите клемите на батерията и да ги намажете със специална електропроводима грес. Специалистите на фирма Найденови Ауто извършват проверка, диагностика и смяна акумулатор.
услуги с репатрак

3. Проверка на филтри и течности

Състоянието на масления филтър и наличието на масло също е от ключово значение за Вашата безопасност. Маслото трябва да се сменя на всеки 12 хиляди километра (приблизително веднъж на всеки три месеца). Това ще позволи на колата да функционира нормално и да не прегрява. За да проверите състоянието на маслената помпа, трябва да проверите пръчката за измерване на маслото: нивото на маслото трябва да е достатъчно и маслото трябва да е жълто-кафяво на цвят. Другите течности също заслужават внимание. Ако колата е прекарала зимата в гаража, трябва да презаредите батерията. Ходовата част също трябва да се почисти с маркуч или машина за миене под високо налягане. В сервиз това може да стане чрез система за почистване с пара.

4. Климатикът – първи помощник в жегите.

Най-важният момент при подготовката на автомобила за летния сезон е състоянието на климатика в автомобила Ви. Ако климатикът не поддържа температура с 10 градуса по-ниска от външната, трябва да се погрижите за ремонта му. Това може да се дължи на недостатъчно количество хладилен агент в системата, което се дължи на течове. За да се диагностицира климатичната система, трябва да я поверите на професионалисти. Има и друг момент – автомобилите, произведени преди 1994 г., трябва да се проверяват от лицензирани специалисти, тъй като смяната на хладилния агент е много трудно. Освен това може да смените климатичната система с по-безопасна и модерна, дори и на стар автомобил.

5. Смяна на гумите със сезонни.

Тук всичко е ясно: зимните гуми се сменят с летни. Често пъти шофьорите си мислят, че могат да продължат и през лятото със зимните гуми. Една от причините е, че тези гуми няма да им вършат работа за следващата зима. Това обаче не е препоръчително, защото по-меките зимни гуми са по-склонни да ви подведат при шофиране по горещия асфалт (това е особено опасно при завой), а шиповете пречат при управлението.

6. Шасито – „гръбнакът“ на автомобила.

Ходовата част в процеса на каране по зимните пътища се подлага на сериозен тест за издръжливост. Специалистите препоръчват задължително да се диагностицира шасито. Например, гумените уплътнения могат да се спукат, гресът може да изтече, спирачните маркучи и други елементи могат да се повредят. Ако се открият проблеми, те трябва да бъдат отстранени безпроблемно.

7. Спирачките

Спирачките са още един детайл от Вашата безопасност по всяко време на годината. Износването на спирачните накладки и фрикционните накладки по тях може лесно да се проверят във всеки сервиз. Най-простите признаци на износване на спирачките, може да разберете по поведението на Вашия автомобил: педалът на спирачката е натиснат много леко или, обратно, твърде силно, педалът на спирачката е поставен твърде високо или ниско, чува се скърцащ звук, когато спирачката е натисната, на таблото свети специален индикатор. Има още една интересна подробност: скърцането на спирачките се получава, когато в спирачните дискове и барабани навлезе влажност от въздуха.

Вниманието към Вашия автомобил по всички ключови моменти е гаранция за безопасно пътуване през летния сезон!

5/5 - (1 vote)

Коментари