Предпазният колан е средство за пасивна безопасност на водача и пътниците, предназначени са да държи човек на място по време на пътнотранспортно произшествие или внезапно спиране на превозното средство.

Какви са последствията от шофиране с дефектен предпазен колан и какво да правим, ако се скъса?

Как работи предпазният колан?

В различните модели автомобили има различни системи за колани, например двуточкови, триточкови, петточкови. В повечето съвременни превозни средства са инсталирани триточкови системи, така че ще разгледаме техния принцип на работа. Останалите системи нямат фундаментални разлики, освен броя на лентите, които закрепват тялото.

Основните елементи на дизайна са инерционна макара, резе, закрепващи болтове и ремъци, изработени от издръжлив синтетичен материал. Макарата е проектирана по такъв начин, че при плавно издърпване каишката може свободно да се изтегли до необходимата дължина и металното резе да се постави в ключалката. В този случай се създава постоянно напрежение, което веднага след разкопчаването на лентата по инерция я връща обратно на макарата – лентата се навива.

Целта на използването на колан е да ограничи движението на тялото на човек по инерция по време на сблъсък на автомобил с препятствие или по време на внезапно спиране. За тази цел в конструкцията е предвиден ограничител. Той блокира движението на лентата при внезапни удари.

Съвременните автомобили имат по-модерна система за безопасност с обтегачи на предпазните колани. Механизмът е представен от пиропатрон, който стреля едновременно с въздушни възглавници. В резултат на това лентата незабавно придобива оптимално напрежение, достатъчно, за да задържи водача или пътника на седалката. Разликата от обикновения колан е, че рискът от нараняване е по-малък, тъй като лентата приляга плътно към тялото.

Пътна помощ Mitsubishi canter гОТОВ ЗА РАБОТА

Какво се случва, ако коланът е повреден?

На първо място, управлявайки автомобил с дефектен предпазен колан, вие излагате себе си и вашите пътници на сериозен риск. Дори ако сте уверени в шофьорските си умения, това по никакъв начин не намалява риска от инцидент по вина на други шофьори. Не се предоверявайте – по-добре е веднага да потърсите сервиз. Логично е скъсаният предпазен колан да не може да се закопчае правилно.

Как изобщо разбирате, че нещо не е наред с механизма?

Това се забелязва лесно – например при опит да се имитира рязко дръпване на каишката, тя не спира, а продължава да се движи свободно. В случай на авария, тя няма да задържи човешкото тяло, следователно няма да осигури безопасност по никакъв начин.

Какво трябва да знаете за ремонта на колани?

Основното нещо, което трябва да знаете е, че сам не можете да извършите ремонтът на предпазния колан, това е строго забранено. Факт е, че механизмът е не само сложен, но и отговорен, животът буквално зависи от него. Намесата на неопитен човек може да доведе до факта, че след ремонт тя няма да работи правилно или изобщо няма да работи в случай на авария. Не е трудно да се отгатне до какви негативни последици могат да доведат опитите за самовъзстановяване.

Единственото нещо, което можете да направите като отговорен шофьор, е да използвате услугите на репатрак, който да достави автомобила до сервизен център за ремонт. Извършва се по следната схема:

  • Демонтиране на инерционната макара и издърпване на лентите.
  • Диагностика на компоненти за неизправности.
  • Подмяна на повреден механизъм с нови части.
  • Монтаж на инерционната макара и самия колан.
  • Проверка на функционалността на обслужваната система.

Не се налага да чакате дълго за репатриране на автомобила от пътна помощ – услугата работи бързо, доставката отнема само няколко минути. Съгласете се, цената не е много висока в сравнение с риска от шофиране без колан?

Ако предпазният колан на вашия автомобил е повреден и се нуждае от ремонт, не продължавайте да управлявате автомобила, за да избегнете инциденти. Незабавно поръчайте репатрак за извозване, който ще достави колата в сервизен център за по-нататъшна поддръжка на колана. Може да разчитате на услугите на пътна помощ на фирма Найденови Ауто, които ще извършат репатрирането качествено и бързо.

Доверете ни се!

5/5 - (1 vote)

Коментари