Как правилно да репатрираме автомобил  с автоматична скоростна кутия? Това е често задаван въпрос. Ясно е, че това трябва да става на неутрална предавка.

Нека да разгледаме по-подробно как се случва това!

Необходимо ли е автомобила с автоматична скоростна кутия да се постави в неутрална предавка по време на евакуация?

– Репатрирането на автомобил с автоматична скоростна кутия изисква поставянето му в неутрална предавка, за да се предотвратят повреди на трансмисията. Процесът трябва да се извършва внимателно и според инструкциите на специализирания персонал, за да се гарантира безопасността и успешното репатриране на автомобила.

Репатрак - репатрак софия

Така че, ако пътна помощ вземе кола с автоматична скоростна кутия, тогава тя трябва да бъде поставена на неутрална предавка.

Но тук става въпрос за всички видове натоварване, с изключение на манипулатора. Тоест, ако кола с автоматична трансмисия е навита с лебедка върху платформа на теглещ камион или бутана до нея по някакъв друг начин, тогава трябва да поставите предавката в неутрално положение.

Ако автомобила не е на неутрална предавка и е с предно или задно задвижване, тогава за тези колела се използват специални товарни колички.

Ако автомобила е напълно блокиран и колелата му не се въртят, тогава е необходим теглич. Нека обсъдим това по-подробно.

При блокирана скоростна кутия на автомобила се използва манипулатор.

Така че, ако сме изправени пред напълно блокиране на автомобила, тогава се използва камион за теглене. Той се натоварва и с помощта на манипулаторна стрела я повдига и натоварва на платформата на репатрака и след това се извозва.

Добре е да се изясни, че ако колата е блокирала и не е поставена на неутрална, трябва да се транспортира с манипулатор, а ако не е блокирала и е поставена на неутрална, тогава може да се транспортира с обикновен влекач с лебедка.

По каква точно причина скоростната кутия на автомобила може да блокира?

По каква причина колата не е поставена на неутрална?

Може да има много причини за това, нека да разгледаме най-често срещаните в нашата практика.

Причините са доста.

Например:

  • след катастрофа, когато всичко е блокирало от удара и няма електроника в колата;
  • джантите са откъснати от автомобила;
  • Скоростната кутия е счупена и колелата са блокирали;

Като цяло, както виждате, има много различни причини. Ако запалването на автомобила не се включи и няма захранване, тогава той е блокиран повече от веднъж, което означава, че е необходим манипулатор.

Обикновен теглич с лебедка също може да натовари автомобил в това състояние, но ви трябват специални колички.

Има и опция за захранване на автомобила по специални начини, с помощта на техническата помощ от фирма Найденови Айто, така че скоростната кутия да работи и колелата да се въртят.

Теглещият камион се придвижва отпред или зад автомобила, изважда я от мястото, където стои, издърпва я до платформата на теглещия камион и я товари върху нея. Така се извършва зареждането. При включване на запалването воланът на автомобила се завърта, на неутрална предавка лесно се движи с помощта на лебедка.

И от труднодостъпни места, когато колелата са блокирани и воланът не се върти наляво или надясно, такова натоварване се счита за много трудно. Ако не можете да го приближите директно нито отпред, нито отзад, тогава се използва само манипулаторът.

Важно!

Преди да репатрирате автомобил с автоматична скоростна кутия, не забравяйте предварително да прочетете инструкциите за експлоатация на този автомобил. В тях са описани всички условия за безопасно транспортиране на повреден автомобил, като: допустима скорост (прибл. 40-50 км/ч) или максимално разстояние на теглене (прибл. 50 км)…

Ако спазвате тези правила ще ви спести от скъпи ремонти в случай на още по-големи повреди.

Форма за контакти с пътна помощ на фирма Найденови Ауто:

GSM:  0878-424-097 / 0879-147-374

E-mail: info@roadhelp.bg

Вайбър: 0878-424-097

FaceBook: Денонощна пътна помощ София – репатрак

5/5 - (1 vote)

Коментари