Спестете време и нерви с услугата на нашата фирма Найденови Ауто – превоз на автомобили в гаранция до автосервиз или адрес на фирмата. За да избегнете допълнителни проблеми при връщането на автомобила в гаранция, заложете на пътна помощ, която безпроблемно ще извози автомобила Ви, без да причини допълнителни повреди.

Преди да върнете колата, трябва да знаете:

 1. как да използвате колата, за да не загубите гаранцията (технически подробности);
 2. как да се държим правилно, когато подготвяме кола за връщане (юридически тънкости);
 3. какъв е същественият недостатък на автомобила;
 4. какъв е гаранционният срок на Вашия автомобил и какво да направите, ако ремонтът ви бъде отказан.

  Favicon Towing truck

Всичко, което трябва да знаете за кола в гаранция

Нека започнем с основите: нека да разберем какъв е гаранционният срок, колко дълго трае и защо е необходим.

Гаранционният срок е разписан в Закон за защита правата на потребителите:

Гаранционният срок е периодът, през който при установяване на дефект в продукта производителят или продавачът е длъжен да удовлетвори изискванията на потребителя, установени в член от закона.

Докато колата е в гаранция, ако нещо се счупи, можете:

 • върнете колата;
 • разменете я;
 • поискайте ремонт;
 • поискайте отстъпка за автомобила.

Тъй като автомобилът е технически сложен продукт, има специална процедура за подаване на заявки за връщане. Може да се формулира в четири тези:

Можете да върнете автомобила само ако откриете повреда (дефект).

 1. Ако се открие дефект през първите 15 дни от датата на закупуване, автомобилът може да бъде върнат независимо от тежестта му.
 2. Ако се установи повреда 15 дни след покупката, първо можете да поискате само гаранционен ремонт. Не можете да върнете колата веднага, защото продуктът е технически сложен. Законът дава възможност на продавача или производителя да се подобри.
 3. Само ако вредата е значителна, т.е. не подлежи на ремонт, или се е появила отново, или имате две или повече повреди, или са нарушени сроковете за ремонт – можете да поискате връщането на автомобила.
 4. Важно е в рамките на гаранционния период продавачът да се счита за виновен за повредите. Той е този, който трябва да се оправдае и да докаже, че продуктът е дефектен не по негова вина.

Продавачът се освобождава от отговорност за проблемите с колата в гаранция, ако докаже, че дефектите са възникнали след предаването на стоката на потребителя поради:

 • нарушение от потребителя на правилата за използване, съхранение или транспортиране на стоки;
 • действия на трети лица;
 • Форсмажорни обстоятелства.

На практика търговецът (производителят) яростно ще доказва първата точка, т.е. че сте използвали машината неправилно и затова тя се е повредила. Също така търговецът може по всякакъв начин да ви попречи да съберете доказателства, например, той ще се опита да не предостави документи за гаранционен ремонт, защото документите са основното доказателство, че е имало недостатъци и това не е по ваша вина.

Важно е да знаете колко е гаранционният срок, за да направите рекламация за връщане на автомобила навреме. Производителят (продавачът) може или не може да определи този период. Обикновено се посочва в договора за продажба и сервизната книжка. Средният гаранционен срок е 3 години и зависи от марката на автомобила. Понякога се прави много кратко, например една година.

Важно: гаранцията е договор. Като всеки договор и той има определени условия за своята валидност. И ако не сте ги спазили, сте нарушили споразумението.

Ако гаранционният срок е изтекъл?

Все още можете да върнете колата. Само че в този случай вече не продавачът ще трябва да се оправдава, а вие ще трябва да докажете, че нещо не е наред с продукта.

Заключение

Ако колата се е повредила не поради вашите действия, повредата е открита по време на гаранционния период, значителна е и законово правилно регистрирана, тогава има всички основания за връщане на колата.

В зависимост от дефекта и повредата на автомобила в гаранция може да се наложи да използвате услугите на пътна помощ.

Обадете ни се на GSM:  0878-424-097 / 0879-147-374.

Ние сме коректни и отлични професионалисти!

5/5 - (1 vote)

Коментари