Бъдещето принадлежи на автомобилите, които не вредят на околната среда, зареждат се по време на шофиране и работят на автопилот. Вече електрическите превозни средства са с поразителни иновации. Сред уникалните технологии трябва да се подчертаят системите за автономно шофиране, които помагат на водача по време на шофиране.

През последните години електрическите превозни средства завладяват все по-уверено пътищата. Те се превръщат в истински пробив в автомобилната индустрия, дават шанс на човечеството в крайна сметка да се отърве от пристрастяването към бензина и да преминат към по-екологични начини на шофиране.

Не бива обаче да си мислим, че електрическата кола е изобретението на нашия век, всъщност тя се появява дори преди двигателя с вътрешно горене и историята й датира от повече от 175 години. Просто тенденцията на използването й не е развита, тъй като е имала редица недостатъци при зареждането в контакт. Днес те стават все по-издръжливи, а в същото време по-достъпни, така че популярността им нараства.

Пътна помощ Репатрак София - Доставка и смяна акумулатор на място в София
пътна помощ за автомобили със заключен волан

Нека обаче да разберем какви предимства може да ни даде една електрическа кола и с какви недостатъци ще трябва да се сблъскаме.

Плюсове на електрическите превозни средства

Едно от най-значимите предимства днес е – екологичност. Електрическата кола не отделя вредни емисии в околната среда. Това е доста актуално днес, особено в големите градове, претоварени с транспорт, където има газово замърсяване и се диша смог. В тази връзка в някои страни шофирането на електрически автомобили се насърчава от държавата, например в Китай техните собственици получават бонуси.

Второто предимство е икономичност. Въпреки че пълното зареждане на батерията е достатъчно само за 100-150 км, но е по евтино от използването на бензин. Не трябва да забравяме за изчерпването на изкопаемите горива. Един ден на планетата ще свърши бензинът и тогава преходът към електрически превозни средства ще бъде единствената алтернатива.

Друг плюс е безшумността на возене. Електрическият двигател произвежда много по-малко шум от двигателя с вътрешно горене. Следователно карането на електрически автомобил е удобно и приятно. Също така безспорното предимство е лекотата на презареждане на автомобила. Днес все повече и повече бензиностанции за електрически двигатели се отварят. Като алтернатива можете да направите това и у дома, като издърпате носач от електрическия контакт към колата си.

По отношение на свойствата, възможностите и външния вид електрическите превозни средства днес не се различават много от стандартните – в това отношение напредъкът върви усилено.

Минуси на електрическите превозни средства

Първият съществен недостатък е, че такава машина ще ви струва много повече от бензиновата. Цената й е около 30 хиляди евро в зависимост от модела и производителя.

Освен това не забравяйте, че възможността за работа на такъв автомобил с едно зареждане е доста ограничена. Ако се движите из града, тогава няма да имате проблеми – не е трудно да намерите електрическа бензиностанция. Но след като напуснете града, може да се сблъскате с факта, че просто няма да има къде да заредите батерията, особено ако пътувате в провинцията. В тази връзка инфраструктурата все още не е добре обмислена.

Освен това нека да не забравяме, че зареждането на автомобилен акумулатор отнема много повече време от наливането на бензин в резервоара. Ще трябва да чакате поне половин час или дори повече.

Батериите в електрическите превозни средства се повреждат често и може да бъде доста скъпа тяхната подмяна. Обикновено батерията струва половината от цената на самата кола.

Изводи

Електрическата кола е необходима на хората. С нея ще си спестите нервите от растящите цени на горивата, няма да се налага да чакате по опашките на бензиностанциите. В крайна сметка можете да зареждате електрическата си кола у дома, а и изисква минимална поддръжка.

Ако искате да имате комфортен и безопасен автомобил, то този автомобил е за вас!

Ако решите да транспортирате електрически автомобил, може да разчитате на услугите на пътна помощ на фирма Найденови Ауто. Специалистите на фирмата са обучени да работят с такива автомобили.

5/5 - (1 vote)

Коментари