През зимния период сцеплението на гумите с повърхността (асфалта) е слабо, поради заледяването и снега, а рискът от засядане в снега е висок, включително, може да се случи и при паркиране в двора на къща.

И така, колата ви е заседнала в снега и не може да се движи поради лед под колелата. В градската инфраструктура винаги можете да повикате друг шофьор на помощ, той ще издърпа колата ви с кабел.

Но какво да направите, ако сте заседнали в снега, далеч от градската среда?

Защо не е препоръчително да буксувате с колата, заседнала в снега?

Ако почувствате, че колата ви е затънала в снега, спрете да натискате газта. Трябва да спрете да бързате, дори ако закъснявате за някъде, и да се успокоите. След това не трябва да се опитвате да боксувате, защото колата ще се зарови още повече в снежните преспи, ще заседне още повече и ще усложните проблема си още повече.

Важно! През зимата е препоръчително да носите в багажника лопата, кабел, ленти против хлъзгане и да имате записан в бележника си телефонния номер на лицензирана фирма на пътна помощ.


opel corsa 1 - пътна помощ

Кои са правилните действия, които ще ви помогнат да се измъкнете от снежна преспа?

Нека да разгледаме доказани начини за решаване на този проблем. И така, ако колата ви е заседнала в снега, какво да направите:

Поискайте помощ от минувачи. Натискането на минувач или пътник върху багажника или предния капак ще увеличи сцеплението. Ако не помогне, помолете ги да бутнат по посока на движението.

Да направите коловоз. Този метод е по-подходящ за ръчна скоростна кутия, но е труден за автоматична скоростна кутия. Целта му е да направи коловоз, ако заседне в снежна преспа, и да излезе по нея. Важно е да предотвратите по-нататъшно приплъзване, когато се движите напред.

Изкопайте около колелата. Ако снегът е мокър и има много, люлеенето е трудно. През зимата винаги трябва да има лопата в багажника, тя трябва да се използва за почистване на местата в близост до колелата. Също така е препоръчително да проверите изпускателната тръба – тя също може да е запушена със сняг.

Увеличете зоната на покритие. Ако снегът под колелата е почистен, но не можете да се отдалечите, това означава, че колата няма достатъчно сцепление. За да го увеличите, по-добре е да използвате ленти против плъзгане, но ако ги няма, използвайте всякакви помощни средства. Това могат да бъдат клони на дърво, старо яке, текстилна постелка (не гумена – ще изхвърчи изпод колелата) и други предмети.

Спуснете налягането на гумите. Друг начин за увеличаване на сцеплението е намаляване на налягането в гумите. Но трябва да разберете, че е приложимо, ако има малко сняг. В противен случай колата ще си стои затънала и тогава, ако няма помпа, определено ще трябва да повикате репатрак за изтегляне. За да направите това, трябва да развиете капачката и да натиснете пръта с отвертка, гаечен ключ или друг инструмент, да доведете показанията до 1 атмосфера. Но не трябва да прекалявате, за да не се отделят гумите от джантите.

Повдигане на автомобила. Можете да повдигнете колелата едно по едно от всяка страна, поставете всякакви предмети под колелата, които могат да увеличат сцеплението – всичко, което е в багажника и около колата.

Ако колата ви е сериозно заседнала в снежните преспи и не можете да излезете от развалините сами, обадете се за репатрак на фирма Найденови Ауто в София, те ще ви помогнат бързо и ефективно да разрешите проблема. Те ще извадят колата от снега внимателно, без щети. Работят 24 часа в денонощието.

Защо е по-добре да се свържете с лицензирана пътна помощ на фирма Найденови Ауто?

Ако автомобилът ви е заседнал в снега, можете бързо да получите помощ от фирма Найденови Ауто. Специална техника ще пристигне бързо на мястото на повикването и ще извади колата Ви от преспите. При необходимост можем да закараме автомобила до избран от Вас обект.

5/5 - (1 vote)

Коментари